Historija naše škole

kroz tri vijeka

Osnovna škola „Mustafa Ejubović - Šejh Jujo” je najstarija osnovna škola u Mostaru i jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Počeci rada i nastanka Škole vežu se za davnu 1856. godinu. 

Od 1887. godine „Druga narodna dječačka škola” – Ruždija i „Mostarska stara škola”, ujedinjuju se i rade u istoj zgradi kao Komunalna državna narodna „Druga osnovna škola”. (30. str. sken) Interesantno je spomenuti da se u ovoj školi pored sljedećih predmeta: račun, zemljopis, gramatika, povijest, pjevanje; učio i turski jezik sve do Drugog svjetskog rata.

View the embedded image gallery online at:
https://modos.ba/o-nama/historijat#sigProIdc054ab6500

Školske 1918/19. god. Škola djeluje pod nazivom „Državna narodna druga osnovna škola”. Učenici koji su tad pohađali školu dolazili su s područja cijelog grada: Luke, Opina, Gnojnica, Cernice, Donje Mahale, Bjelušina, Podhuma, Zahuma, Brankovca, pa čak i Bune. Po arhivskim dokumentima možemo vidjeti da je u ovom periodu došlo do ukidanja bosanskog jezika (51. str. slika) pa u razrednice više nije upisivan bosanski, nego srpski ili hrvatski jezik. (86. str. slika) Od 1920-1925. god. Škola nosi naziv „Treća dječačka narodna osnovna škola”.

View the embedded image gallery online at:
https://modos.ba/o-nama/historijat#sigProId93765b90dc

„Druga mješovita narodna osnovna škola” nosi naziv od 8. decembra 1928. godine. Odjeljenja su bila mješovita po spolu, vjeroispovijesti i veoma brojna, 50-60 učenika bilo je u jednom odjeljenju. Karakteristično je istaknuti da su učenici u ovo vrijeme učestvovali u pošumljavanju goleti na hercegovačkim brdima.

Nakon Drugog svjetskog rata Škola počinje svoj rad pod imenom „Druga narodna osnovna škola u Mostaru”. (97-100. str.) Krajem pedesetih godina počeo je izlaziti školski list Crveni pupoljci.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Škola nosi naziv Osnovna škola „Svetozar Ćorović” i djeluje u dvije zgrade, staroj na Luci i novoj na Mejdanu.

Povodom obilježavanja četrdesete godišnjice oslobođenja Mostara, otvorena je i nova zgrada „Druge osnovne škole” u kojoj se Škola i danas nalazi.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prestanka rata, 25. 3. 1995. godine, obnovljenu školu je otvorio evropski administrator Hans Koschnick.

Duži vremenski period postojala je inicijativa da se školama našeg grada dodijele imena istaknutih ličnosti koji su dali doprinos u naučnom i društvenom životu. Vezano za to, na inicijativu Vijeća roditelja i škole,  provedeno je anketiranje koje je obuhvatilo roditelje, učenike i zaposlenike naše ustanove. U anketi su ponuđena imena istaknutih velikana: Alija Nametak, Svetozar Ćorović, Aleksa Šantić, Džemal Bijedić, Hamza Humo, Mujaga Komadina i Mustafa Ejubović.

Za ime Mustafa Ejubović odlučilo se 91% ispitanika, a razlog za takvu odluku leži u činjenici da je prof. Mustafa Ejubović dao veliki doprinos obrazovanju kroz izučavanje metodike u nastavi, logike i književnosti, filozofije, metrike, astronomije, medicine i dr. Iako je svoja znanja prenosio u najvećim obrazovnim centrima svijeta, manje je poznata činjenica da je rođen, živio, i na kraju preselio na mjestu gdje se danas nalazi naša škola.

Na dan 11. 5. 2010. godine Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je Odluku Br. 01-02-38/10 kojom se ime škole mijenja u Osnovna škola „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”.

Nositi ime, simbol i pečat ovog „vječitog putnika u budućnost” jeste čast, ali i veliki izazov, posebno za sve one koji imaju zadatak prenositi znanja na učenike. Zato je danas naša škola u gradu prepoznatljiva po uspješnosti na Općinskim, Federalnim i Državnim takmičenjima iz raznih nastavnih predmeta; po naglašenom njegovanju opće kulture u obrazovno–odgojnom radu; po traženju i uvođenju novih oblika i metoda rada u nastavi; po nastavnom kadru koji se trudi da podstiče znanje i radne navike kao potrebu, a ne kao obavezu; po slozi i međusobnom uvažavanju kolega u kolektivu, njihovom zajedničkom radu i cilju koji bilježi samo uspjehe.

Učenici naše škole, pored obaveznih, rado se odazivaju slobodnim aktivnostima i osvajaju veoma značajne nagrade i zapažene rezultate, što je sve potvrda da kolektiv krupnim koracima, stazom obrazovanja, ide u budućnost ponosno stojeći iza imena Mustafa Ejubović.