Dobro došli, prvačići

Poštovani roditelji i budući učenici naše škole, u sljedećem tekstu upoznajemo vas o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za upis djeteta u prvi razred osnovne škole.

Prema uputi Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, u prvi razred osnovne škole po devetogodišnjem nastavnom planu i programu, upisuju se djeca koja do 1. (prvog) marta tekuće godine navršavaju pet i po (5 godina i 6 mjeseci) godina života.

Djeca koja do 1. marta tekuće godine nemaju navršenih 5 i po godina života ne mogu biti upisana u prvi razred bez prethodno pribavljenog odobrenja Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport.

U skladu s odredbom člana 51. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, roditelji tj. staratelji djece koja do 1. marta tekuće godine nemaju navršenih 5 i po godina života imaju pravo podnijeti zahtjev ovoj službi, putem škole, da se dijete uvrsti u spisak djece dorasle za upis. Komisija za utvrđivanje psiho-fizičke zrelosti djece pri upisu u prvi razred utvrđuje da li je dijete psiho-fizički spremno za školu. Ako navedena komisija ocijeni da je dijete spremno za školu isto se upisuje u prvi razred.

Također, napominjemo da na zahtjev roditelja/staratelja ova služba može, uz prethodno pribavljenu saglasnost stručne medicinske ustanove, odgoditi početak obaveznog osnovnog školovanja ukoliko je to u najboljem interesu djeteta.

Potrebna dokumentacija pri upisu djeteta u prvi razred je:

  • Izvod iz matične knjige rođenih (rodni list)
  • Zdravstvena legitimacija s kartonom vakcinacije djeteta

O svim dodatnim pitanjima, nejasnoćama ili savjetima vezanim za upis djeteta u prvi razred možete nas telefonski kontaktirati ili lično posjetiti u prostorijama naše škole.

Radujemo se našem prvom susretu i druženju!